Tradice zůstávají, ale detaily se trochu mění. Na štědrovečerní tabuli se čím dál víc objevuje řízek nebo losos!

Recepty na Vánoce

Průzkumy ukazují, že zejména mladší generace dávají ke štědrovečerní večeři přednost řízku před tradičním českým kaprem. Kromě klasického řízku se navíc objevuje i řízek veganský. Pokud jde o ryby, variantou namísto kapra bývá i losos, kterého prodejní řetězce za tímto účelem zařazují do slevových akcí. Stejně tak tradiční bohemka na ťuknutí a přípitek začíná mít silnou konkurenci, kterou je Prosecco. Tady je několik tipů na trendy vánoční recepty, kterými svoje blízké jistě překvapíte.

Losos s citronovou omáčkou a bramborovo-batátovou kaší

Na čtyři porce potřebujete:

  • 600 g lososa bez kůže
  • 300 g brambor (typ B)
  • 300 g batátů
  • 100 ml mléka
  • ½ čajové lžičky čerstvě namletého pepře
  • 1 čajovou lžičky himalájské soli
  • 10 ml řepkového oleje
  • 15 g medu
  • 20 ml citronové šťávy

Postup:

Brambory i batáty je třeba omýt, oloupat a rozčtvrtit. Vařte je ve vroucí vodě na mírném plameni, dokud nebudou hezky měkké. Poté vodu slijte, přilijte do hrnce mléko  a přidejte čtyři špetky soli. Tyčovým mixérem potom směs v hrnci zpracujte až do hladka.

Troubu je lepší předehřát na střední stupeň. Lososa po umytí osušte a potřete olivovým olejem. Poté ho nakrájejte na jednotlivé porce. Na plech nejdřív umístěte pečící papír, a maso pokládejte až na něj, aby se losos nepřipekl. Nechte péct přibližně čtvrt hodiny na 230 °C.

Do malého hrnce dejte med a nechte ho svařit s citronovou šťávou. Přidejte špetku soli a pepře. Směs přiveďte do varu a odstavte. A máte hotovo!

zdroj: zboží.cz

Veganský řízek a salát na vídeňský způsob

Na čtyři porce potřebujete:

  • 4 ks veganského řízku
  • 300 g brambor (typ B)
  • 50 g hrášku
  • 50 g cibule
  • 50 g nakládaného celeru, nudličky
  • 50 g okurek
  • ½ čajové lžičky čerstvě namletého pepře
  • 1 čajovou lžičku soli
  • 1 čajovou lžičku cukru
  • 0,5 lžíce octa
  • 5 ml řepkového oleje
  • 100 g mouky
  • 2 vejce
  • 200 g kukuřičné strouhanky

Brambory oloupejte a nechte vařit ve vroucí vodě na mírném plameni, dokud nezměknou. Poté vodu slijte a počkejte, až brambory lehce vychladnou. Oloupejte je a nakrájejte na kostičky. Vložte je do větší mísy, a k nim přidejte hrášek, cibuli nakrájenou nadrobno, okurky na kostičky a celer. Pak přijde na řadu sůl, cukr a ocet. Vše promíchejte a nechte odležet do druhého dne.

Veganský řízek obalte v celozrnné mouce, vajíčku a kukuřičné strouhance. Připravené řízky poté nasucho upečte v  troubě předehřáté na 210 °C. Během pečení je jednou obraťte.

zdroj: zboží.cz

Rybí polévka s máslovými toustíky a zeleninou

Na čtyři porce potřebujete:

  • 100 g másla + 2 lžíce na opečení veky a dokončení
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1,25 litru vody nebo rybího vývaru
  • 2-3 mrkve, 1 petržel a 1/4 celeru
  • 250 g směsi jiker a mlíčí, čerstvé nebo mražené
  • 4–8 plátků veky

V hrnci rozpusťte polovinu kostky másla, zasypte moukou a za stálého míchání připravte růžovou jíšku. Zalijte studenou vodou nebo vývarem, osolte a přiveďte k varu. Vařte na středním plameni zhruba 20 minut a směs občas promíchejte.

Na pánvi rozehřejte druhou půlku másla a přidejte na něm nakrájenou nebo nastrouhanou zeleninu. Nechte opékat a míchejte, dokud zelenina nezezlátne, a pak pánev odstavte z ohně.

Rozmrznuté jikry a mlíčí omyjte. Nakrájené a rozdělené vše přidejte do hrnce s polévkou a vařte dalších 5–10 minut. Občas míchejte, aby se polévka nepřichytila ke dnu. Ke konci varu vmíchejte osmahnutou zeleninu a společně krátce povařte a dochuťte solí.

Plátky veky opečte na lžíci másla v troubě a navršte na ně najemno nastrouhanou mrkev, osmahnutou na zbylém másle. Ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Toustíky poté vkládejte do polévky až těsně před podáváním. Anebo je můžete přikusovat zvlášť.