Jak sušit ovoce a zeleninu: vitaminové zásoby na zimu

sušené jablko
Podělte se...Email this to someoneShare on LinkedInPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+

Nestíháte všechno ovoce a zeleninu, které jste si vypěstovali na své zahrádce spotřebovat? Je mnoho způsobů, jak své výpěstky uchovat. Z ovoce můžete udělat marmelády či sirupy, zavařit ho, zeleninu také můžete zavařit, z měkčích plodů jako rajčata či cukety můžete udělat čatní k masu. Nebo si vše usušte. A jak na to? Přinášíme vám pár praktických tipů, co vše a jak můžete sušit.



Výhody sušeného ovoce a zeleniny

Nejznámějšími sušenými potravinami jsou asi sušená jablíčka (křížaly) a sušené houby. Zbylé ovoce jako jsou meruňky, švestky nebo brusinky si už ale sušené kupujeme. Často jsou bohužel prosířené a slazené. Siřičitanů se zbavíte propláchnutím sušeného ovoce v horké vodě, cukrů už ne. Proto si raději nasušte vše sami.

Sušené potraviny můžete využívat jak k vaření (nasušit můžete i zeleninu, kterou v i měsících použijete do polévky, bylinky, houby nebo i batáty), tak i do sladkých dezertů či pokrmů (sušené ovoce ke skvělé do rýžových pokrmů, ovesných kaší nebo jen tak do ranního müsli). Kromě chutného jídla tak získáte i spoustu cenných látek. Třeba sušené meruňky, švestky a fíky obsahují velké množství vlákniny, které napomáhá peristaltice střev. Sušené potraviny si přirozeně ponechávají téměř 100 % všech živin a vitamínů, které mají už v syrovém stavu. Sušené ovoce a zelenina je nejen lehká perfektní svačina pro děti do školy, ale skvěle se hodí i na turistiku nebo kempování. Můžete si do batohu sbalit jablka i sušenou mrkev, k tomu pár rozinek nebo brusinek a zdravá svačina, která vám v batohu nezabere místo, je na světě.



Co vše se dá sušit?

Sušit se dá prakticky cokoli. Banány, ananas, bobuloviny jako borůvky a brusinky, i hroznové víno, broskve, klasicky i jablka, ale nezapomeňte ani na hrušky. Z ovoce můžete kromě plodů na plátky usušit třeba i pomerančovou nebo citrónovou kůru. Usušte si i bylinky, které můžete sušit na sluníčku i třeba na pekáčku na pečení.

Ze zeleniny si na zimu připravte sušené polévkové balíčky, kam dáte sušenou mrkev, celer, pastiňák a libeček. Také sušená rajčata můžete později naložit do oleje. Ze zeleniny můžete dále nasušit červenou řepu, batáty nebo i řapíkatý celer.



Metody sušení

Sušit můžete různými způsoby, klasicky se suší ovoce i zelenina na slunci. Vstřebá tím i spoustu vitamínu D ze sluníčka. Nakrájejte vše na tenké plátky, ideálně se k tomu hodí robotické nebo mechanické kráječe, které vám zaručí, že bude vše nakrájené na stejné plátky a dobře se prosuší.

Rozložte vše na kovové či plastové sítě, používají se například i sítě do plastových oken. Nechte sušit na sluníčku celý den, na noc ukliďte do suché místnosti, druhý den na slunci ještě dosuště a uschovejte v dobře uzavíratelných nádobách.

Sušit můžete samozřejmě i v troubě, jen dejte pozor na nízkou teplotu, abyste potraviny, které chcete sušit, nespálili. U kousky připáleného ovoce vám rozhodně neudělají dobrou chuť v ovocné kaši. A trouba musí být celou dobu pootevřená, aby měla kam unikat pára.

Sušička ovoce je nejlepším způsobem, pokud sušíte více ovoce nebo ho sušíte častěji, určitě si sušičku pořiďte. Ceny sušiček začínají na 700 Kč. S tím, že budete doma mít spoustu zdravého sušeného ovoce a zeleniny, v kterém nebude žádná chemie, se to jistě vyplatí.



Podělte se...Email this to someoneShare on LinkedInPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+