Recept na nejlepší vánočku

recept na vánočku

Vyzkoušejte recept na nadýchanou a vláčnou vánočku ze šesti copů. Tu nejlepší, jakou jste kdy jedli.

Nejsem moc velký příznivec bábovek, buchet nebo vánoček. Obecně mi nechutnají, zvláště pokud jsou sušší a přiznejme si to, ne vždy se povede, aby byla tahle sladká tečka nadýchaná. Ale pokud dodržíte tenhle recept, vykoukne na vás z trouby neuvěřitelně nadýchaná, křehká vánočka, kterou budou i zapřisáhlí nejedlíci vánoček milovat.



Recept na vánočku

Na dvě středně velké šesticopanové vánočky je třeba:

  • 1/2 kg polohrubé mouky
  • 1 a 1/4 kostičky droždí
  • 15 dkg cukru krupice plus jeden vanilkový cukr
  • 2,5 dcl mírně teplého mléka (orientační množství, někdy je třeba trochu více pokud je mouka příliš savá)
  • 3 žloutky
  • citrónovou kůru
  • 15 dkg změklého másla
  • lžíce sádla
  • 4 lžíce rumu
  • bílek na pomašlování, ořechy na posyp, hrst rozinek do těsta

Postup:

Prosejte mouku, utvořte důlek, do něj rozdrobte droždí, nasypejte cukr a zalijte mlékem. Nechte droždí pracovat cca 5-10 minut. Pak přidat 3 žloutky, přímo na ně nasypat půl lžičky soli, přidejte citrónovou kůru z půlky citróny (nejlíp chemicky neošetřenou = bio), strouhaný muškátový oříšek na špičku nože, 15 dkg úplně změklého másla, lžíci sádla, 4 lžíce rumu.

A nadchází nejdůležitější fáze – těsto dobře vypracovat. Nejlíp robotem, aspoň 10 minut nebo dokud se těsto nepřestane lepit na stěny zadělávací mísy. Lze i ručně, je však potřeba poměrně velké síly i výdrže. Na tom, jak se zadělá (=dostane se vzduch do těsta) záleží, jestli bude vánočka lehounká jako pírko… Poté, co se těsto vypracuje, lze přidat ještě hrst rozinek a ty už jen lehce do těsta zapracovat.

Těsto je třeba nechat dobře vykynout, v hodně teplé místnosti (např. u kamen) hodinu, při běžné pokojové teplotě i hodiny dvě. Poté se těsto rozdělí na dvě poloviny, každá z nich na 6 válečků, a zaplete se. Zaplétat můžete buď klasicky, tj. na spodní vrstvu klasický cop ze tří válečků, na to přijdou dva zamotané do sebe a na vrch jeden (doporučuji udělat v druhé vrstvě rukou malou prohlubeň po celé délce vánočky a na ni přimáčknout poslední váleček. Druhou variantou je uplést vánočku rovnou ze šesti pramenů (válečků) těsta. Návodů i videí s manuálem najdete na internetu spoustu. Poté se vánočky pomašlují bílkem, posypou kousky ořechů, propíchnou špejlí, aby držely tvar, a nechají zase cca 3/4 hodiny kynout. Pak se dají do trouby na 190 st. a  až během pečení zhnědnou, přikryjí se pečícím papírem a dopečou, celkem asi 3/4 hodiny.

Vánočku nechte vychladnout, pak teprve krájejte. K vánoční snídani ideální. Dobrou chuť.