Polozapomenuté léčivky

bylinky

Víte, že mnoho květin a běžných rostlin má léčivé či terapeutické účinky nebo že je můžeme přidat do jídla, které nejen ozdobí, ale i ochutí?

Každopádně si tak můžeme doplnit stravu o zcela čerstvé potraviny a doplnit si přirozeným způsobem živiny, minerály a stopové prvky, které jsou nutné pro zdravý život. Navíc si rozšíříme sortiment používaných potravin, a tak obohatíme svůj jídelníček. V neposlední řadě nám sběr léčivek umožní strávit více volného času v přírodě, což již samo o sobě má blahodárný vliv na zdraví a duševní pohodu. A nezapomeňme – ušetříme finanční prostředky.



7 důležitých zásad pro sběr léčivek

  1. Sbíráme jen ty rostliny, které bezpečně známe.
  2. Používáme z nich jen ty části, které se doporučují pro kuchyňské využití.
  3. Rostliny sbíráme na čistých místech, kde nehrozí kumulace škodlivých látek.
  4. Nesbíráme rostliny přerostlé či staré, vyloučíme i rostliny ovadlé, suché či poškozené.
  5. Při sběru zelených částí rostlin určených k přímé konzumaci upřednostňujeme stíněná místa a nejmladší části rostlin (mladé výhonky, listy).
  6. Pokud chceme rostlinu sušit, sbíráme ji za slunečného dne s co nejmenší vzdušnou vlhkostí, usnadňuje to následné sušení.
  7. Léčivky sbíráme do košíčku, plátěné či papírové tašky, aby se nezapařila. Po příchodu domů ji co nejrychleji zpracujeme – omyjeme, přebereme a použijeme do jídla nebo vhodným způsobem konzervujeme (sušení, zamrazení, nakládání do octa, do oleje, do cukru, zavařování aj.).

A co například můžeme nyní sbírat?

Bedrník obecný

Vyskytuje se na suchých slunných lokalitách, nejvíce na vápenitém podloží od nížin do podhůří. Sbírají se mladé listy od dubna do června, hodí se do salátů, polévek, omáček, lze využít i kořen k přípravě výluhu proti kašli.

Česnek medvědí

Sbírají se nejvíce listy, a to před květem na jaře. Medvědí česnek je mimo jiné bohatým zdrojem vitamínu C, 100 g trojnásobek doporučené denní dávky. Můžete jej použít například místo špenátu, do salátu nebo z něj vyrobit česnekové pesto: zhruba 0,5 kg čerstvých listů, sůl, provensálské byliny a kešu oříšky rozmixujeme na pastu, napěchujeme do sklenic a zalijeme olivovým olejem.

Kontryhel žlutozelený

Mladé listy se používají do salátů, pomazánek i polévek, sbírá se od května do září. Obsahuje třísloviny, silice, karoten, fosfor, draslík a hořčík.

Kopretina řimbaba

Mladé listy i květy se používají do salátů. Prášek ze sušených květů se využívá jako přírodní repelent – hodí se k odpuzování a hubení štěnic, švábů, much, komárů, mšic, roztočů a mravenců.  Výtažek z natě působí i na migrény.

Kopřiva dvoudomá

Sbírá se list, používá se čerstvý nebo sušený. Říká se, že účinné látky obsahuje jen kopřiva sklizená do 15. června. Působí povzbudivě na metabolismus a zároveň proti chudokrevnosti, jako antirevmatikum, protizánětlivě, dezodoračně a urychluje hojení ran. Účinkuje jako kardiotonikum, antidiabetikum (při lehčích formách cukrovky, kdy ještě není nutné píchat si inzulín), protiprůjmově, antivirově (zejména proti virům chřipky), podporuje činnost slinivky a vaječníků, pomáhá při bronchiálním astmatu, působí močopudně, zastavuje krvácení, zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů, osvědčila se i při chorobách jater, žlučníku a ledvin i jako prostředek podporující tvorbu mateřského mléka, kořene se užívá zejména zevně proti vypadávání vlasů. Kopřiva se nejčastěji podává ve formě odvaru nebo nálevu. Čerstvá vylisovaná šťáva z mladých kopřiv pročistí krev a zbavuje stresu. Čerstvě nasekané listy se mohou přidat do špenátu, k okořenění polévky, do nádivky, salátu či jako příloha k masu.

Pelargonie





Jedny z nejoblíbenějších letniček, které zdobí naše okna a balkóny. Před otevřením květů můžete sklízet lístky – výluh z jemně nakrájených se užívá k ochucování omáček, pudinků, zmrzliny, másla, džemů. Listy s vůní růží a máty se přidávají do játrové paštiky. Květy použijeme k ozdobení salátů.

Petrklíč

Květy můžete použít do džemů, přidat do salátů či moučníků. Listy se používají také do salátů nebo do nádivek.

Plicník lékařský

Jedlé jsou listy i celé výhonky. Sbírá se brzy na jaře, ale rostlinu nevytrhujeme, odřezáváme těsně nad zemí. Je vhodná pro jarní saláty, stačí dochutit olivovým olejem a vinným či jablečným octem a zamíchat například s petrklíčem, sedmikráskami a violkou. Obsahuje flavonoidy, kyselinu křemičitou, minerály, provitamin A a vitamin C.

Sedmikráska chudobka

Vyskytuje se hojně na loukách, v parcích, zahradách, preferuje na živiny bohaté půdy.
Je možné jíst listy, květní pupeny a květy. Přidává se do salátů, polévek, květní pupeny podporují látkovou výměnu, čistí krev a odvodňují. Je krásnou dekorací pro saláty na evropských trzích. Ze sedmikrásek se dá také připravit sirup, který v zimě můžeme přidávat do čaje.

Smetanka lékařská (pampeliška)

Používá se kořen, listy a květy. Listy a květy se sbírají na jaře, kořeny se vykopávají na podzim. Obsahuje hořčiny, kaučuk, třísloviny, cukry, organické kyseliny, glykosidy, steroly, saponiny, minerální látky, karoten, vitamin C.

Šťovík kyselý

Jí se mladá nať a listy. Nejlepší doba sběru je květen a červen, ale může se používat během celé sezóny. Obsahuje třísloviny, silice, flavonoidy, karotenoidy, minerální látky, hlavně železo.

Violka vonná (fialka)

Fialek existuje asi 400 druhů, v Evropě jich roste asi 30. Jsou jedlé všechny, ale nejlépe sbíráme pouze vonné druhy. Používáme listy i květy, například do salátů, polévek, květy hlavně k dekoraci. Listy obsahují hodně slizu, a jsou proto vhodné k zahušťování polévek. Sbírá se před rozkvětem a na začátku kvetení.

Tak na nic nečekejte a natrhejte si smetanku nebo sedmikrásky.