Ozdoby z vizovického těsta

vanocni vizovicke pecivo

Návod na ozdoby z vizovického pečiva. S trochou šikovnosti i vy vytvoříte ozdoby na stromeček. Ale raději neochutnávejte – mohli byste si totiž vylámat zuby.



Nápad vytvořit dekorativní figurky a ozdoby z těsta opravdu pochází z Vizovic, což je městečko nedaleko Zlína. Na přelomu 19. a 20. století v jedné pekařské rodině možná ani netušili, že se „jejich“ pečivo bude péci ještě o sto let později. Šikovné ruce a trpělivost totiž dnešním lidem, jejichž koníčkem jsou ruční práce, rozhodně nechybí.

Jednoduché, ale pracné

Příprava těsta opravdu není složitá – potřebujete v podstatě jen vodu a hladkou mouku. Do čtvrt kila mouky postupně přidávejte cca 1 dl vody. Množství je pouze přibližné, těsto musí být tuhé, ale tvarovatelné, zároveň ale nesmí obsahovat vody moc, jinak by praskalo.

Pracnost spočívá v tom, že těsto je třeba dlouho zpracovávat – čím déle vydržíte těsto hníst, tím lépe. Asi po hodině by těsto mělo být krásně tuhé a hladké. Nesmí v něm být žádné hrudky.

Zabalené v igelitovém sáčku jej dejte tak na půl dne odpočinout do ledničky. Vaše ruce budou jistě potřebovat odpočinek také. K tvoření pečiva si odeberte vždy pouze tolik těsta, kolik bude nezbytně nutné – zbytek nechte v igelitu nebo zabalte do mokré utěrky, aby neosychalo.

Šup do trouby

Hotové výrobky nechte opět pár hodin odpočinout (cca 2-3) a pak je asi 3 hodiny zapékejte na 50°C. Pro zlepšení ozdobného efektu můžete pečivo před vložením do trouby pomazat rozšlehaným vajíčkem – figurky pak získají lesk.

Dobrá mouka je špatná

V tomto případě platí, že ne vše kvalitní je dobré za všech okolností. Mouka musí obsahovat dostatečné množství lepku a je základem úspěchu. Je také velký problém tuto mouku sehnat.

Tvarování bez omezení

Tvary a jednotlivé dekorativní prvky můžete tvořit vším, co doma najdete. Sklenička poslouží jako váleček i jako vykrajovátko, použít můžete klasické formičky na perníky, nůžkami z manikúry či pinzetou můžete tvořit drobnější ozdůbky.



Pokud chcete spojit dva kousky těsta (třeba vsadit oko ježka), musíte spoj na obou místech navlhčit vodou. Nezapomeňte si tedy připravit kelímek s vodou a štětec.

Použít také můžete koření – jejich tvary i odlišná barva vám mohou dobře posloužit. Zajímavým „zlepšovákem“ může být také použití obarvení těsta. Pomocí potravinářských barev pak mohou ozdoby hrát všemi barvami.

Motivy vánoční i přírodní

Dříve bylo vizovické pečivo tvarováno do určitých tvarů, které měli symbolický význam. Například ježek svými bodlinami vyháněl zlo z rodiny, ještěrka přinášela bohatství, pavouk štěstí a koník věrnost. Co z těsta vytvarujete, záleží už jen na vás. Mohou to být svícny, ozdoby na vánoční stromeček, na adventní věnec, betlémy i zvířátka.