Není nad klasiku. Zavařte si ty nejkřupavější okurky! Jejich sezóna přichází

Zavařte si i vy ty nejkřupavější okurky! Jejich sezóna právě přichází!

Malé okurky z domácího nálevu jsou top!

Na zavaření se nejvíce hodí menší okurky max. do 9 cm. A kromě okurek spočívá umění v nálevu a správně dávkovaném koření. Můžete použít i kupovaný nálev, kde je v pytlíčku připraveno již vše včetně koření. Nicméně do těch poctivých si připravte nálev sami. Z koření se tradičně používá hořčičné semínko, pepř, nové koření. Někdo přidává čerstvý kopr, fenyklová semínka, hřebíček či bobkový list. Ze zeleniny je pak nutná mrkev a cibule. Křen, zázvor nebo česnek a další ingredience použijte podle chuti. Nálev pak smícháte z cukru, soli, vody a octa a případně koření.

Aby byly úplně nej

Vše musí být čisté. Pokud máte myčku, projeďte sklenice i víčka na ten nejdelší program (samozřejmě bez špinavého nádobí). Pokud ne, pečlivě je vymyjte. Stejně pečlivě umyjte i okurky, nejlépe to jde kartáčkem na ruce. Používejte hlavně tvrdé, zralé okurky, podobně velké. Stejně tak čerstvé a dobré musí být i suroviny. Nešetřete na mrkvi, bylinách ani octu. Na výsledku by se to mohlo projevit. A pokud si nejste jisti poměrem láku, okurek a množstvím sklenic, počítejte orientačně s 5 kg okurek na 3,5 litru láku, které se vejdou do 11 sklenic o objemu 0,7 l.



Jakého receptu se držet?

Ty „pravé“ znojemské okurky

Suroviny: 2,5 l voda, 1 l ocet 8%, 380 g cukr, 100 g sůl, 6 ks cukerin. Všechny suroviny svaříme a zaléváme okurky ve sklenicích, ke kterým jsme přidali dvě kolečka mrkve, dvě kolečka cibule, tři kuličky nového koření, čtyři kuličky pepře a půl lžičky hořčičného semínka. Nesmíme zapomenout na snítku kopru.

Okurky babičky Aničky

Nálev si připravte klidně dva dny předem, pak ho jenom zahřejete na teplotu těsně před bodem varu. Do 3 litrů vody přidejte 1litr octa, 400 gramů cukru, 16 kuliček nového koření, 8 bobkových listů a 20 hřebíčků a 150 g soli. Nálev pořádně převařte. Do sklenic naskládejte okurky, přidejte tři kolečka mrkve, dvě kolečka cibule a špetku hořčičného semínka. Přelijte horkým nálevem a sterilujte.

Křenové okurky s trochou chilli

3 kg okurek, 2 l vody, 600 ml octa, 80 g soli, 150 g cukru, 1 lžíci hořčičného semínka, 25 ks cukerinu, kopr, křen, cibuli, mrkev. Omyté okurky narovnejte do sklenic a do každé pak přidejte 10 kuliček pepře, 9 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, 1 malou sušenou chilli papričku. Dále pak cibuli, pár koleček mrkve a hlavně kousek křenu. Svařte vodu, ocet, sůl a cukr s hořčičným semínkem na nálev. Když ho stáhnete z ohně, nechte rozpustit cukerin. Zalijte připraveným lákem a sterilujte.

V každém případě okurky přelévejte ještě horkým lákem, zavíčkujte a sterilujte ve vodní lázni při teplotě 85 °C po dobu 20 minut. Okurky nepřevařte, přišli byste tím o jejich křupavost!

Jak děláte okurky vy? Zavařujete v myčce, troubě nebo klasicky ve vodní lázni?