DIY: Myslete na Vánoce už v létě, blízké potěšíte džemem, ořechy i sušeným ovocem

domácí marmelády

Je to zvláštní, v parném létě myslet na Vánoce. Nicméně v zimě pak budete rádi, že jste se lehce předpřipravili. A nestojí to ani moc času ani peněz, jen trošku přemýšlení a kreativity. Co tedy můžete připravit? Tipy na DIY vánoční dárky.

Lahodný džem

Jasně, džemy děláme každé léto, tak co na tom připravovat? Já třeba svým kamarádkám jeden rok připravila malé skleničky (už dopředu jsem si je nakoupila, abych pak nedávala jako dárek sklenici od majonézy), případně ozdobné popisky či látkové ozdoby na víčka. Je jedno, jaké džemy naplníte dovnitř, zda jablková povidla, meruňkový, rybízový nebo jahodový džem, důležité je, že je dělaný s láskou. Stejné dárečky chystám i pro svého dědu, který si na domácí marmeládě pochutná, ale sám už si ji neuvaří (jemu tedy dávám džem průběžně, jen na Vánoce mu udělám velký balíček s domácím chlebem, paštikou, džemem, kompotem a dalšími dobrotami z domácí produkce).



Voňavá levandule

Tuto aromatickou bylinku můžete využít na více dárečků. Můžete si vyrobit pytlíčky plné vůně  nebo šumivé levandulové bomby do koupele.

Na výrobu domácích bombiček do koupele budete potřebovat půl hrnku soli do koupele, půl hrnku kyseliny citrónové v prášku, hrnek jedlé sody, 2 lžíce zastudena lisovaného oleje (olivového, sezamového, mandlového), lžíci sušené syrovátky a hrst čerstvých nebo sušených levandulových květů. Sypké směsi dokonale promícháme dřevěnou vařečkou nebo rukama v rukavicích. Do směsi přimícháme olej a tolik vody, aby směs byla tvárná a při stisknutí držela tvar. Vodu přidáváme postupně po kapkách. Poté směs napěchujeme do formiček (na led, na bonbony) a to důkladně, aby bombičky držely pohromadě. Necháme je den schnout, vyjmeme je z formiček a skladujeme na suchém místě. Dáme do celofánového sáčku, převážeme stužkou a je hotovo.



Sušené ovoce

I sušené ovoce můžeme krásně nachystat do balíčků nebo skleniček, stačí pak již jen ovázat mašlí a dárek je hotov. Nejenom ovoce můžete využít. Sušená rajčata se skvěle hodí, pro použití do salátů a sendvičů je ještě můžete naložit do olivového oleje, přidat rozmarýn a pár slunečnicových semen nebo piniových ořechů. Pro milovníky hub můžete krásně do sklenice naaranžovat sušené hřiby.



Ořechy v medu

Sice ještě není sezóna ořechů, ale je za dveřmi. Vyloupané a usušené ořechy pak můžete naložit do medu či medu ochuceného troškou rozmarýnu. Lahodný sladký dárek potěší jistě každého.



Estragonový ocet

Právě ocet z této bylinky povýší každou salátovou zálivku na delikatesu. Na jeho přípravu budete potřebovat 60 snítek estragonu (tj. 10 asi 15 cm dlouhých výhonů) a 500 ml jemného vinného nebo jablečného octa. Estragon jemně promněte v dlani, aby se rozvoněl, ocet mírně zahřejte max. na teplotu 40 °C, poté dejte obojí do větší sklenice, pečlivě zavíčkujte a nechte stát na suchém místě při pokojové teplotě 2 – 3 týdny. Každý den sklenici protřepte. Poté ocet slijte a přeceďte do pěkné láhve, přidejte snítku estragonu na ozdobu a dárek je hotov.



Bylinkové nebo chilli oleje

Podobným způsobem jako estragonový ocet si můžete vyrobit i bylinkové nebo chilli oleje. Jen v tomto případě zahřejte olej o něco více zhruba na 60 °C. Do oleje můžete bylinky i kombinovat, velmi dobrá je směs rozmarýnu, černého pepře a sušeného zázvoru.

Vašim blízkým se budou dárky jistě líbit a ocení je i jejich chuťové buňky.



Posted in