Cukety: vyzkoušejte smažené květy, cukeťák na plech nebo cuketové čatní

Cukety: zkuste smažené květy, cukeťák na plech nebo cuketové čatní

Sklizeň ještě před dozráním

Pokud máte opravdu rozrostlé rostliny a množství květů signalizuje budoucí bohatou úrodu, sklízejte rovnou květy. Květy samičí rostou na koncích plodů. To už jsou květy vhodné ke sbírání, jsou po opylení a oplodnění a tak je můžete opatrně odlomit bez obav o budoucí úrodu. Květy samčí pak rostou na dlouhých stoncích. Na cuketě nebo dýni jsou potřebné oba druhy květů k opylení. Proto musíte vždy na rostlině nechat nějaké samčí květy. Květy jsou výborné smažené v tempuře.

Sebrané květy lehce propláchněte v misce s vodou a šetrně osušte v látkové utěrce, odřízněte spodek květu se stonkem a odstraňte pestík. Připravte si těstíčko z 200 ml studeného piva a jednoho vejce (velikost M), po prošlehání přisypte hladkou mouku a lehce promíchejte. Květy obalte v hladké mouce, poté v těstíčku a hned smažte tak, aby se jednotlivé porce nedotýkaly. Po usmažení můžete nechat odsát přebytečný tuk na papírové utěrce a ihned podávejte.

Tempura je smažení japonského původu, v těstíčku se nejčastěji obalují kousky zeleniny, které i po osmažení zůstávají křehké a křupavé. Fintou je smažení na velmi vysokou teplotu, ideálně 190 °C. Tak totiž rozpálený olej uzavře rychle povrch těstíčka. Po vyndání první várky z oleje, nechte olej znovu rozehřát. Při nižší teplotě vám akorát těstíčko nasákne olej do sebe.



Jak na drobné cuketky?

Pokud chcete cukety používat do salátů nebo těstovin, hodí k tomu nejlépe právě malé cuketky o délce max. 15 – 20 cm. Při rychlé úpravě zůstanou hezky křupavé. A navíc, úžasně chutnají i syrové, stačí nakrájet na plátky na talíř. Tyto drobné plody využívejte co nejvíc ve studené kuchyni jako přílohu či do salátů. Tepelnou úpravu pak volte pouze krátkou, ideálně je rychle opečte na pánvi a přidejte do těstovin nebo rizota, i jako přílohu k masu. Také se hodí na zapékání. Plněné masovou směsí se posypou sýrem a rychle zapečou v troubě.

Cukety mohou dorůstat až 50 cm. Jsou pak plné semínek a měkčí. Nicméně jednoduchá a nasládlá chuť jim zůstane. Můžete je až do zimních měsíců uskladnit v dobře odvětrávaném sklepě na přepravkách srovnané vedle sebe. Cuketu také můžete nastrouhanou zmrazit, jen z ní dopředu vymačkejte trochu šťávy. A nebo si z ní něco dobrého uvařte.

Cuketa na plechu

Použijte poměr 3:1 cuketa vs. brambory. Oloupané brambory i cukety nastrouhejte na jemno. Můžete i odměřovat na hrnky, pak to vychází 3 hrnky cukety, jeden hrnek brambor. Přidejte 1 hrnek mouky, půl hrnku nastrouhaného sýra, 4 vejce a koření dle chuti. Můžete použít českou klasiku jako na bramboráky, tj. česnek, sůl, pepř, majoránku a špetku kmínu. Směs si vylepšíte i přidáním nadrobno nakrájeného uzeného masa. Vše dobře promíchejte a přesuňte na vymazaný plech. Pečte na 190 °C asi 35 minut, než povrch zrůžoví.

Zavařování na způsob okurek

Cuketu můžete i zavařit stejným postupem jako okurky nebo rychlokvašky. Bude velice dobrá, osvěžující a využijete ji i jako přílohu k letním grilovačkám. Také můžete cuketu naložit na způsob matjesů. Využijte recept na klasické matjesy a připravte podle nich cukety, kterou nakrájíte na 4-5 mm silná kolečka a předem necháte nasolené cca hodinku pustit šťávu.

Popusťte fantazii a připravte si cuketové čatní

Na chutné chutney (čatní), které pak můžete využít jako pomazánku nebo přílohu k masu, budete potřebovat: 3 menší cukety, 2 cibule 4 lžičky octa, 4 lžičky cukru, 2 lžičky hořčičného semínka, 2 stroužky česneku, pepř, sůl. Cukety i cibuli drobně nakrájejte, osolte a promíchejte. Přidejte 2 lžíce vody a v chladu nechte do druhého dne uležet. Na zálivku smíchejte ocet, hořčičné semínko, cukr, prolisovaný česnek, pepř a sůl a trochu vody. Krátce svařte. Vmíchejte cukety s cibulí a solí a znovu nechte přejít varem. Plňte do zavařovacích lahví, a dejte na týden uležet. Čatní je úžasné v tom, že do něj můžete zpracovat veškeré přebytky zeleniny, takže i papriky nebo rajčata.