Crumble: zkuste ovocný koláč bez těsta. Ideální rychlý dezert!

Crumble je výborný ovocný koláč bez těsta. Ideální rychlý dezert!

Křupavý jednoduchý koláč pochází původně jako nápad z Anglie. Má úžasně křupavou kůrku a pod ní jen ovoce. Rychlejší koláč nenajdete, a navíc můžete zužitkovat jakékoliv přebytky z vaší úrody.

Začínáme od spoda

Na crumble můžete použít veškeré ovoce od malin, jahod, ostružin a borůvek, které i v kombinaci chutnají skvěle, po meruňky nebo broskve, a nesmíme zapomenout ani na podzimní harmonii chutí s jablky a hruškami. Výhodou je jeho variabilita. Skládá se ze dvou vrstev. Spodní vrstvou není těsto, jak jsme zvyklí u mnoha koláčů, ale rovnou ovoce, nakrájené na kostičky, maliny, ostružiny nechte celé. Nebojte se kombinovat, třeba k broskvím přikrájejte i dvě jablíčka. Přidejte cukr, na ¼ kg ovoce asi půl lžíce. Plnou chuť vám udělá cukr třtinový. Do ovoce můžete přidat trošku skořice, hřebíček nebo citrónovou kůru. Hotové a proslazené přesypte do máslem vymazaného pekáčku.



Fantazii se meze nekladou

Nahoru patří drobenka. To je vše, tak jednoduché to je. Z mouky, másla a cukru vytvořte drobenku. Hodí se zhruba trojnásobné množství než u klasické buchty, tady neslouží pouze jako posypka nahoru, ale vlastně jako celá horní část koláče, takže by jí mělo být ovoce pokryté v dvou centimetrové vrstvě. Do drobenky v tomto případě můžete přidat spoustu semínek, oříšků nebo třeba citrónovou či pomerančovou kůru. Pro broskvový crumble se třeba hodí do horní vrstvy drobenky přidat nasekané mandle. Navrstvěte na ovoce a trochu umačkejte. Pečte v dobře vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut. Prostě než drobenka na vrchu zcela zezlátne.

Uchopit se to nedá

Crumble se tradičně jí lžičkou. Křupavá drobenka spolu s horkým ovocem vytvoří báječné chutě. Péct můžete ve větším pekáčku, pak nandejte jednotlivé porce na mističky. Nebo pečte rovnou v malých zapékacích miskách a hrnečcích, a pak můžete jednotlivé porce rovnou servírovat. K odpolednímu ledovému čaji je to dobrota jako dělaná.