Chcete grilovat, ale máte jen terasu nebo balkón? Vyberte ten správný gril!

Elektrický, plynový nebo na dřevěné uhlí? Vyberte správný gril na terasu

Váháte, zda-li si pořídit gril plynový, elektrický nebo na dřevěné uhlí? Mezi malými grily jsou všechny možnosti.

Elektrické grily

Jsou vhodné nejenom na terasu nebo malý balkón, ale také do kuchyně. Klasické elektrické grily, které mají mřížku nad topným tělesem, pomalu nahrazují sice dražší, zato však kvalitnější grily kontaktní. Jedná se o gril, kde je topné těleso schované pod vroubkovaným tálem, na kterém maso opékáte. Kontaktní gril má ještě jednu nespornou výhodu, a to je vrchní vrstva, která je ze stejného materiálu a po přiklopení se tak maso, ryby nebo zelenina grilují z obou stran naráz. Vše je tak rychle hotové a u mnohých typů grilů již můžete i nařídit požadovanou teplotu nebo čas grilování pro optimální spotřebu elektrické energie. Šťáva z grilovaného masa přitom stéká žlábkem do misky přímo k tomu určené.

Další variantou malých elektrických grilů jsou raclette grily. Na nich si kromě horní grilovací plochy můžete ve spodní části grilu zapékat jednotlivé kousky pečiva, masa či brambor se sýrem v malých jednoporcových pánvičkách.

Všechny elektrické grily jsou primárně určené na stůl, některé mohou mít i samostatný podstavec. Pokud negrilujete raclette je lepší mít gril na malém přídavném stolku než na hlavním jídelním stole. Jejich údržba je velice jednoduchá, grilovací plochy se dají často vyjmout, jednoduše je tak umyjete a zbytek grilu otřete nejlépe papírovou utěrkou od mastnoty a poté vlhkou houbou od případné další nečistoty. Ceny elektrických grilů začínají již od 500 korun.

Na plynu

Plynové grily většinou bývají velké, je to dáno i tím, že k nim musíte mít připojenou propanbutanovou láhev. Některé typy jsou pak samostatným spotřebičem a rozhodně nejsou vhodné pro menší terasy nebo dokonce uzavřené prostory. Ale i mezi plynovými grily existují výjimky. Malé tzv. cestovní plynové grily se většinou dají napojit na plynovou kartuši, které se používají i pro turistické vařiče. Můžete je tak umístit na stůl. Na trhu jich není mnoho a jejich ceny se pohybují od 2800 korun výše. A musíte také započítat častou výměnu plynové kartuše nebo propanbutanové bomby podle typu grilu. Malé plynové grily jsou nicméně rychle nahřáté a připravené k akci. Díky plynu nevzniká, jako při použití dřevěného uhlí, žádný dým ani zápach. Grilování si tak můžete příjemně užít i na terase.

Dřevěné uhlí

Grilů na dřevěné uhlí seženete v menších variantách mnoho. I z designů je z čeho vybírat. Od klasických obdélníkových na trojnožce, po různé kbelíky a grily ve tvaru koule na nožkách. Bohatý výběr začíná na pořizovacích cenách již v řádu stokorun. Žár vzniká postupným hořením kousků dřevěného uhlí nebo uhelných briket, příprava je ale díky tomu zdlouhavější. Správně rozpálené uhlí je pokryto šedou až bílou vrstvou spáleného uhlí-popela. Chuť a vůně pokrmů grilovaných na dřevěném uhlí je nezaměnitelná a někomu připadá, že pouze tohle je to „správné grilování“. Údržba těchto grilů je velice jednoduchá, musíte počkat do úplného vychladnutí popela, pak je možné popel vynést a grilovací rošt umýt. O vhodnosti těchto grilů na terasy je možno polemizovat, vždycky je nutné přihlížet k okolní zástavbě a také domovnímu řádu, který může manipulaci s otevřeným ohněm zakazovat.