Červená řepa detoxikuje, posílí zdraví i krev

červená řepa: kořen a šťáva

Jedna z velmi zdravých podzimních zelenin, a přitom tak jednoduchá na pěstování. Na jaře zasejete, na podzim vytáhnete, očistíte a zpracujete nebo uskladníte. A jestliže nemáte zahrádku, nakupte si do zásoby a jezte, pijte, detoxikujte.



Prý i řecká bohyně Afrodita vděčila za svou krásu právě červené řepě. Odvar z této rostliny byl skládán jako obětina bohu Apollónovi. V římské kuchyni byla řepa velmi oblíbená, pokrmy z této zeleniny patřily na stůl zámožných patricijů a antických gurmánů. Díky velikosti Římské říše se červená řepa rozšířila do Španělska a Francie a pak postupně na celý evropský kontinent.

Proč je červená řepa tak zdravá?

Původně se z červené řepy využívaly v kuchyni hlavně listy mladé zeleniny, až postupem času se začal používat kořen – především jako lék. Lidé totiž zjistili, že má pozitivní účinky na rány, zácpy, teploty a kožní problémy. Až v moderní době bylo dokázáno, že podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra. Aktivuje také tvorbu červených krvinek, a tím zásobování buněk kyslíkem.

Řepa obsahuje v hojném množství betain, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Vysoký obsah železa a kyseliny listové pomáhá bojovat s chudokrevností, detoxikuje organizmus, čistí krev. Barvivo červené řepy rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic. Také pomáhá předcházet onemocnění srdce a snižuje cholesterol, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči, zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu.

Konkrétně 100 g bulvy obsahuje asi 70 mg sodíku, 380 mg draslíku a 20 mg vápníku, dále řepa obsahuje hořčík a z mikroprvků rubidium a caesium. Důležitý je obsah rostlinných barviv, antokyanů, zabraňujících křehkosti cév. Z vitamínů obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B a další.

Podzimní detox

Nejen na jaře si můžete dopřát detox, který pročistí tělo, povzbudí správné trávení a připraví organismus na zimní zátěž. Na červenou řepu nepoužívejte mixér typu smoothie, ale klasický odšťavňovač, tak získáte kvalitní šťávu.

Pro zvýšení imunity, zlepšení kvality pleti a vlasů snězte denně syrovou malou červenou řepu nebo vypijte šťávu z ní.

Když vás začne trápit podzimní nachlazení nebo bolení v krku, pomůže šťáva z 10 řep, dvou mrkví a kousku celeru. Při bolení v krku můžete také kloktat teplou šťávou.

Chcete-li snížit krevní tlak, vypijte jednu skleničku šťávy každý den, můžete přisladit lžící medu.

Na vyčištění střev je třeba každý den vypít 1,5 dcl šťávy, kterou lze doplnit šťávou z jablek.

Využití červené řepy v kuchyni

Při nákupu vybírejte tvrdé a kompaktní bulvy s hladkou slupkou. Jestliže je možné, kupte celé rostliny i s listy. Když neplánujete okamžitou spotřebu, oddělte bulvu od listů a skladujte zvlášť. Listy vydrží kratší dobu, bulva minimálně deset dní.

Listy můžete využít například místo špenátu, do salátu, drobně nasekané do pomazánek či studených omáček k masům, pečeným bramborám či jiné zelenině.

Nejvíce živin má červená řepa bez tepelné úpravy, tak jako každá jiná zelenina. Ale i v případě, že ji uvaříme, upečeme, v ní zůstane dostatek důležitých vitaminů, minerálů, antioxidantů a stopových prvků.

Syrová řepa se dobře uplatní v salátech, v kombinaci s česnekem, křenem, zelím, jablky. Nasekaná nebo nastrouhaná řepa je ideálním základem pomazánek, které můžete doplnit tvarohem či výraznými čerstvými sýry, třeba brynzou, balkánským či kozím sýrem. Pozor – čerstvá řepná šťáva barví dlouho a dobře, takže pokud nechcete mít po zpracování syrové řepy několik dnů červené ruce, chraňte se gumovými rukavicemi.

Řepu můžeme vařit, grilovat, péci v troubě. Nejlépe ji pečeme omytou, osušenou a zabalenou do alobalu, mírně pokapanou olivovým olejem. Zda je upečená, zjistíme zapíchnutím špejle do bulvy. Nakrájenou ji můžeme přidat na pekáč k masu, spolu s další kořenovou zeleninou a bramborami. Získáme tak skvělou přílohu a jídlo „z jednoho hrnce“. Podívejte se na některé další inspirace.

Carpaccio z červené řepy

2-3 červené řepy o velikosti tenisového míčku, 100 ml olivového oleje, 2 lžíce medu, 1 lžíce krupicového cukru, 1 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce vinného octa, 3 lžíce pomerančové šťávy, tymián, sůl, pepř, 3 cm čerstvého zázvoru, 150 g čerstvého kozího sýra, hrst piniových semínek.



Očištěnou řepu nakrájíme na co nejtenčí plátky, nejlépe to jde na elektrickém kráječi. Ocet svaříme se solí a cukrem, přidáme sójovou omáčku, med, pepř, olej, džus a tymián. Prošleháme. Nastrouháme čerstvý zázvor, vymačkáme z něj šťávu a tu nalijeme do marinády. Plátky řepy skládáme do sklenice a přelíváme marinádou. Dbáme, aby byly ponořené. Po 12 hodinách plátky vyndáme, naaranžujeme na talíř, rozdrobíme na ně kozí sýr a posypeme nasucho opraženými piniovými semínky. Řepu však můžeme v tomto nálevu nechat několik týdnů a používat ji samostatně nebo jako přílohu k masu.

Hranolky z červené řepy

Řepu oloupeme, nakrájíme na hranolky, potřeme olivovým olejem, posypeme kořením (rozmarýn, tymián, sůl) a pečeme v troubě na 180 °C zhruba 45 minut. Variantou jsou chipsy – postup je stejný, pouze řepu nakrájíme na tenounké plátky a pečeme kratší dobu. Budeme mít zdravou variantu na večerní mlsání.

Čatní z červené řepy

1 kg oloupané a nastrouhané řepy smícháme s třemi nakrájenými cibulemi, dochutíme cukrem, česnekem, novým kořením, osolíme, přidáme ocet podle chuti – jablečný nebo balsamico, může být i červené víno. Za stálého míchání přivedeme k varu, poté snížíme plamen, zakryjeme pokličkou a pozvolna vaříme zhruba hodinu, následně ještě bez pokličky vaříme do zhoustnutí asi 20 minut. Směs dáme do suchých sklenic a uzavřeme.