Čas meruňek je tady! Co nesníte, zužitkujte v kuchyni jako džem, kompot, letní ledovou dřeň nebo pálenku

Sklízíme meruňky! Co nesníte, zpracujete v kuchyni. Zkuste naše tipy

Podle EU to není marmeláda, ale džem!

Dle nové legislativy se produkt z meruněk nazývá džem. A sladký džem z meruněk mají rádi snad všichni. Klasický a nejjednodušší postup je ovoce, cukr, pektin a krátce svařit. Postup je opravdu jednoduchý: 1 kg vypeckovaného ovoce krátce svařte, rozmixujte s 300 g cukru a lehce vařte. Hladkost výsledného produktu je právě podle rozmixování, takže pokud máte rádi džem s kousky, s mixérem to rozhodně nepřehánějte. Přidejte ještě 100 – 150 g cukru, lžičku kyseliny citrónové a provařte asi ještě pět minut za stálého míchání. Horký plňte do skleniček a rychle zavíčkujte. Klasický džem zvládáte a tak podle chuti můžete dělat i různé varianty. Přidat třeba hrst ostružin nebo smotek skořice. I vanilka zanechá krásnou vůni, která na vás při otevření skleničky s džemem dýchne.

Co takhle domácí meruňková dřeň místo zmrzliny?

Na meruňkovou dřeň potřebujete pouze meruňky a cukr. Meruňky rozmixujete, přidejte cukr a šup s nimi do tvořítek na nanuky a do mrazáku. Pokud však chcete, aby vám dřeň nezhnědla, bez trochy kyseliny citrónové se neobejdete. Doporučujeme ještě přidat lžíci rumu a lehce provařit právě s kyselinou citrónovou. Pak plňte do tvořítek, nebo malých krabiček a mrazte. Ovoce můžete také zamrazit celé. Meruňky pouze vypeckujte a mrazte po půlkách. Na zimu tak budete mít nachystané ovoce, které jen dáte na těsto, navrch drobenku a úžasný koláč je na světě. Mrazit můžete už i hotové výrobky, jako třeba meruňkové knedlíky, taštičky s meruňkovou marmeládou a další. Pokud mrazíte již uvařené, ohřívejte pak pouze nad parou. Nebo mrazte polotovary, které po rozmrazení uvaříte klasicky ve vodě. V každém případě se budou v zimě hodit.

¨


Vinný meruňkový kompot jako dezert po obědě

Klasické meruňkové kompoty si jistě pamatujeme všichni. Ale zkuste si před letní zahradní párty udělat tento rychlý meruňkový kompot s vínem. Oslníte s ním všechny hosty. Co budete potřebovat:

  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 hvězdičky badyánu
  • kůru z jednoho pomeranče
  • 650 g meruněk
  • 400 ml sladšího bílého vína.

Víno spolu s 420 ml vody, vanilkovým luskem a badyánem pomalu zahřívejte ve velkém hrnci, než se cukr rozpustí. Přidejte pomerančovou kůru a vařte pomalu, přiklopené, zhruba 5 minut, než vznikne hustý sirup. Ponořte do něj celé, omyté meruňky, a vařte na mírném plameni než ovoce změkne. Pak nechte vše zchladnout na pokojovou teplotu. Z meruněk odstraňte slupky, odložte je mimo hrnec a sirup ještě trochu svařte, pokud je třeba, můžete i dosladit. Nechte vychladnout a polijte s ním ovoce. Takto připravený čerstvý kompot vydrží v lednici až tři dny.

Je libo pálenka?

Velké přebytky meruněk můžete i vypálit. Najděte si poblíž vás pálenici, která nemá minimum 300 kg ovoce. Ovoce zralé, nepomačkané a nenahnilé pak dovezte do pálenice. Tam vám založí kvas budou sledovat celý proces kvašení a finálně vypálí. Ovoce můžete samozřejmě i vypeckovat, projeví se to pak na jemnější chuti destilátu. Z pálenice si pak dovezete množství alkoholu, který je ještě potřeba ředit a nechat vydýchat. Vždycky dodržujte přesný postup, který vám v pálenici sdělí, vyvarujete se tak možných nepříjemností. Některé pálenice ale nepřijímají pouze ovoce, ale již připravený kvas neboli mač. Tento proces je složitý, ale podle podrobného návodu ho můžete zvládnout i sami doma. Ale začátečníkům rozhodně doporučujeme kompletní služby pálenice, příprava mače pak ovlivní kvalitu výsledného produktu.