Bezové osvěžení za horkých dnů

hotový bezinkový sirup

Bezinky ochlazují, snižují horečku a za horkých dnů nám pomohou svými osvěžujícími účinky zvládnout letní vedra. A nejen to, doplní nám řadu vitamínů (C, A, P a skupinu B), flavonoidy, třísloviny, organické kyseliny, minerály a také rutin, který zpevňuje cévní stěny. Ve spojení s citrónem získáme skvělý osvěžující nápoj.

Květy bezu černého můžete sbírat od poloviny května do poloviny až konce června. Keře bezu najdete prakticky všude kolem. Sbírejte rozvinutá bílá květenství. Ta vždy omyjte, abyste odstranili část pylu a také broučky či mšice. A pak si už jen vychutnejte jeden ze 3 bezových hitů:



1. Bezová domácí limča – hotovo za chvilku

Květenství bezu, nejlépe méně rozvinutá, citrón i s kůrou na plátky (citrón v bio kvalitě s chemicky neošetřenou kůrou) přidáme do vody či minerálky, přisladíme medem nebo třtinovým cukrem a promícháme, podáváme chlazenou. Hotovo! Zpestřit můžeme snítkami máty, meduňky nebo plátky pomeranče.

květ bezu černého

2. Bezová „sodovka“ – hotovo za 3 dny

Do velké zavařovačky dáme: 6 větších květenství bezu, 3 litry zchladlé převařené vody, 20 – 30 dkg cukru, 2 citrony na plátky. Umístíme na slunečné místo na parapet okna a necháme 2 – 3 dny kvasit.  Několikrát za den promícháme. A máme báječnou bublinkovou sodovku! Hotovou přechováváme v chladničce a můžeme ředit vodou podle chuti.

3. Bezový sirup za studena – hotovo za den

Sirup je výborný v zimě do čaje proti nachlazení, ale také v létě jako přísada pro rychlou výrobu limonády smícháním s vodou nebo minerálkou. Hotový vydrží v chladničce či sklepě. Jak na něj? Pro asi 2,5 l sirupu dáme do skleněné či keramické nádoby na 2 l převařené zchladlé vody macerovat do druhého dne asi 30 květenství bezu a jeden na plátky pokrájený citrón (nemusíme asi již zdůrazňovat, že se vyplatí si připlatit o několik korun více za chemicky neošetřený bio citrón).

macerování květů bezu černého

Druhý den přecedíme přes sítko a plátno (nebo jednoduše sítko a papírový filtr na čaj, co je kdo zvyklý používat) a přidáme 1,5 až 2 kg (třtinového) cukru, šťávu ze 4 citrónů a 2 lžíce kyseliny citrónové a pomalu a pouze lehce zahříváme, aby se cukr rozpustil (teplota do 30 ⁰C).

přefiltrovaný macerát z bezu černého



Takto naléváme do sterilních sklenic (umyté a vypláchnuté horkou vodou nechte uschnout) a zavíčkujeme podobně jako kompoty. Protože nebudeme dále tepelně ošetřovat, je dobré zakápnout sirup a víčko alkoholem, nechat uschnout a víčkovat až poté. Uložíme v chladu a máme zásobu léku na kašel nebo přísadu do osvěžujících limonád hotovu! Pokud chcete sirup bezpečně uchovat po dlouhou dobu, převařte jej a naplňte horkým sklenice, podobně jako např. u zavařování džemů.

hotový bezinkový sirup

 Dva tipy na závěr:

  1. Nasbírejte si také pěkné mladé listy bezu, čistí krev a mají prý i protinádorové účinky, konzumovat je můžete po celý rok v podobě čaje.
  2. Část květů si nasušte na teplé zimní čaje proti nachlazení.

Máte nějaký další recept na bezinkové květy? Podělte se v komentářích!