6 receptů na vánočního kapra: tradice, historie i nové chutě

kapr na pivu

Kapr neodmyslitelně patří na štědrovečerní stůl. Kapr na modro je dokonce nejstarším dochovaným vánočním rybím receptem.

Kapr po mlynářsku

Na kapra po mlynářsku budeme potřebovat:

  • 4 plátky kapra
  • 4 lžíce hladké mouky
  • sůl, kmín
  • olej na smažení
  • máslo, citrónovou šťávu a petrželku na podávání

Porce kapra nasolíme, okmínujeme a obalíme v mouce. Smažíme na rozpáleném oleji do červena. Před podáváním přelijeme rozehřátým máslem, pokapeme citrónovou šťávou a posypeme rozsekanou petrželkou.

Smažený kapr naložený v pivu

Na kapra v pivu budeme potřebovat:

  • 8 porcí kapra
  • sklenici piva
  • 3 velká vejce
  • 400 g strouhanky
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • olej na smažení
  • čerstvou petrželovou nať
  • citron
  • sůl, pepř
kapr na pivu
Kapr na pivu, zdroj: isifa

Omyté a osušené porce kapra vložíme do mísy a zalijeme je pivem, přetáhneme potravinovou fólií a necháme hodinu odležet na chladném místě. Kapra obalujeme postupně ve dvou směsích: nejdříve v rozšlehaných vejcích se solí a pepřem, následně obalíme ve strouhance s parmazánem. Takto obalené porce smažíme na rozpáleném oleji do zlatova. Hotového kapra zdobíme petrželovou natí a plátkem citrónu.

Pečený kapr na medu s ořechy

Na kapra na medu budeme potřebovat:

  • cca 3kilového kapra
  • 80 g másla
  • 6 lžic medu
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička worchestru
  • 100 g vlašských ořechů
  • sůl, pepř
pečený kapr na medu
Pečený kapr na medu, zdroj: isifa

Vykuchaného kapra bez hlavy omyjeme a osušíme, osolíme a opepříme. Troubu předehřejeme na 180 °C, pekáč vymažeme trochou másla. Připravíme si omáčku z rozpuštěného másla s medem, hořčicí a worchestrem. Vnitřek kapra potřeme částí omáčky a vložíme do pekáče. Posypeme ořechy a přelijeme zbytkem omáčky.

Pečeme 20 minut zakrytého alobalem, po té přelijeme výpekem (dle potřeby vodou) a odkrytého dopečeme.

Smažený kapr – vánoční recept

Na klasického smaženého vánočního kapra budeme potřebovat:

  • 8 kousků kapra (podkovy)
  • hladkou mouku
  • 2 vejce
  • 0,2 litru mléka
  • strouhanku
  • olej na smažení
  • máslo a citron

Kapra potřeme citronovou šťávou, osolíme a necháme v chladničce odležet. Do tří misek si připravíme směsi na obalování: do první dáme hladkou mouku, do druhé rozšlehané mléko s vejci a do třetí strouhanku. Kapra osušíme a obalujeme postupně v mouce, vejcích a strouhance znovu v mouce a vejcích a na závěr zlehka ve strouhance. Obalené porce rozložíme na plochou mísu (neukládáme na sebe, aby porce kapra neprovlhly). Pomalu smažíme na dostatečné vrstvě oleje do zlatova. Před podáváním potřeme kousky kapra rozpuštěným máslem a ozdobíme kolečkem citrónu.

Kapr na černo

Na kapra na černo budeme potřebovat:

  • 6 porcí kapra, osolených
  • 2 lžíce másla
  • nastrouhanou kořenovou zelenina (1 mrkev, 1 menší celer, 1 petržel)
  • 1 nadrobno nakrájenou cibuli
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • směs koření (3 hřebíčky, špetka tymiánu, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 1 bobkový list)
  • 2 kolečka citronu i s kůrou
  • 25 ml octa
  • 750 ml rybího vývaru nebo vody
  • 4 lžíce povidel
  • 100 g sušených švestek, pokrájených
  • 50 g loupaných mandlí, nasekaných
  • 20 g rozinek
  • 50 g vlašských ořechů, nasekaných
  • 2 lžíce strouhaného perníku
kapr na černo
Kapr na černo, zdroj: apetitonline.

Ve větším hrnci rozehřejeme máslo, na kterém osmahneme připravenou kořenovou zeleninu s cibulí. Zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Přidáme koření, citron a minutu opékáme; pak přilijeme ocet a necháme jej odpařit. Takto připravený základ omáčky zalijeme vývarem nebo vodou a zvolna pět minut povaříme.

Do vroucí omáčky přidáme kapra a 15 minut za občasného otáčení podusíme. Poté rybu vyjmeme a do omáčky přimícháme povidla. Omáčku propasírujeme.

Vedle v hrnečku povaříme sušené ovoce, rozinky, mandle a ořechy cca 5 minut ve vodě. Do propasírované omáčky přidáme směs povařeného sušeného ovoce i se vzniknou tekutinou a zahustíme perníkem. Před podáváním kapra ohřejeme na páře a přelijeme teplou omáčkou. Jako přílohu doporučujeme houskový knedlík nebo šišky.

Kapr na modro

Na kapra na modro budeme potřebovat:

  • 600 g kapřích podkov
  • 150 g kořenové zeleniny
  • menší cibuli
  • bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián
  • ocet
  • sůl, cukr

Dopředu si připravíme várku: silný zeleninový vývar z kořenové zeleniny a cibule s divokým kořením a tymiánem dochucený solí a octem. Várky stačí mít jenom trošku a musí být výrazně ochucená.

Kapra osolíme a necháme 20 minut odležet. Poté ho vložíme do várky a necháme 5 – 7 minut zvolna povařit. Pozor: kapra vařte opravdu velmi zvolna, bez bublání.

Svaříme trochu octa a cukru. Uvařené porce kapra pak opatrně vyjmeme a při podávání je přelijeme ještě vroucím octem s cukrem a trochou vývaru. Doplníme plátkem másla, posekanou petrželkou a obložíme kousky zeleniny z várky.

Jako příloha je nejlepší čerstvý chléb nebo jiné pečivo.